Jaunas vēstules · Dalībnieki · Foruma noteikumi · Meklēšana · RSS
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Forums » Kukaiņi » Veselība » Barības papildināšana pavasarī (Avots:Strops.lv)
Barības papildināšana pavasarī
dzivniekiДата: Ceturdiena, 2011-04-28, 6:37 PM | Сообщение # 1
Admin
Grupa: Administrators
Kometāri: 351
Apbalvojumi: 0
Reputācija: 16
Status: neaktīvs
Barības papildināšana pavasarī
Pavasaris ir sarežģīts laiks, jo nekad nevar paredzēt, kāds tas būs, īss, garš, straujš, lēns. Tāpēc, iemesli papildināt barību var būt dažādi un no tā nav ko kautrēties. Ne vienmēr bagātīgi piepildīti rāmīši ar barību rudenī, tik pat kvalitatīvi ir arī pavasarī. Gadās, ka barība sapelē un sarūgst, bet neizlietotais pārpalikums var nokļūt rudens atņemamajā medū jau kristalizējies. Barību papildināt var vienmēr.

Paceļot sedziņu no stropa priekšpuses un aizmugures, novērtējam barības pietiekamību saimē. Tagad saime mēnesī patērē 1,8 – 2,3 kg barības. Ja barības nav pietiekami papildinām to kaut vai ar medus rāmīti, kas nav sakristalizējies, paliekot zem sedziņas uz ligzdas virsū.

Pirms, ar medus atvākojamo dakšiņu, sabojājot aizvākojumu. Šīs barības bitēm var pietikt divām nedēļām. Ja dravā nepraktizē medainu rāmīšu glabāšanu noliktavās, tad var lietot kandiju, tāpat ievietojot saimē zem sedziņas. Ja kandiju gatavo mājas apstākļos, tad sajauc emaljētā traukā 60 – 70% medu, 20 – 30% pūdercukuru un 10 -20% ziedputekšņu. Gatavo masu vēlams uzsildīt līdz +350C, lai redzētu, kā tā uzvedīsies ligzdā, vai būs stingra, saturīga vai tecēs starp rāmīšiem un notecinās bites un kāres. Masu ietin pārtikas plēvē un pirms likšanas virs saimes izdur nelielus caurumiņus, lai bitēm būtu ērtāk uzsākt mielošanos. Gatavais produkts nedrīkst būt šķidrs un tecēt arī virs siltās ligzdas. Vis lētāk un vienkāršāk kandiju ir sagatavot vasarā, ievācot svaigus ziedputekšņus, tos izsijā un uzreiz sajauc ar pūdercukuru un medu līdz vajadzīgajai konsistencei. Gatavo masu stingri noblīvē traukā un atstāj uz glabāšanu vēsā pagrabā. Pavasarī atliek tikai safasēt porcijās un izlietot, tas ir lētāk (nav jāsasmalcina ziedputekšņi) un drošāk, jo ar svešiem ziedputekšņiem mēs varam iedzīvoties slimībās, kas agrāk dravā nav bijušas (kaļķu peri, akmens peri), bet ar saviem mēs varam tikai izplatīt pa dravu to, kas mums jau ir. Tāpēc, ir būtiski ziedputekšņus ņemt no veselām, spēcīgām saimēm savā dravā. Vēl jāatceras, ka ziedputekšņi ir nepieciešami tieši peru barošanai. Ja saime perus neaudzē bišu maize netiek patērēta, bet sākoties perošanai, saime ir jānodrošina ar olbaltumvielu barību. Nebūs olbaltumvielu barības nebūs peru pavasarī un saime nīkuļos nevis intensīvi vāks pavasara ienesumu. Barības nodrošinājums ziemošanas beigās ir ļoti svarīgs saimes turpmākajā attīstībā. Bišu māte var dēt, bet bites izēdīs oliņas, ja būs nepietiekami medus un ziedputekšņu barības.

Cukursīrupu pavasara piebarošanai izmantot nebūtu racionāli, jo to pārstrādājot bites stipri nolietojas un ātrāk mirst, labāk izmantot invertsīrupu. Nelielos daudzumos 0,5 – 1,5 l nedēļā. Un jāatceras, līdz ko bites sāks ievākt ziedputekšņus un nektāru dabā, viņas pārtrauks lietot jūsu piedāvāto barību, jo nekas nevar aizstāt svaigas, dabīgas lietas.

Materiālu sagatavoja

LBB instruktors – konsultants

Guntars Melnis

Tālr.: 28879891
Avots:Strops.lv


kkmm!!!
 
Forums » Kukaiņi » Veselība » Barības papildināšana pavasarī (Avots:Strops.lv)
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:


www.BANNERI.lvon-line.lv Top Site Statistika - TopSite.lv


    Uz augšu