Gadijuma bilde
Patversmes
Slokas
Alūksne
Bauska
Cēsis
Daugavpils
Jelgava
Jēkabpils
Jūrmala
Liepāja
Mežvairogi
Rēzekne
Valka
Ogre
Tukums
Līčos
Jugla
Dzīvnieku biedribas
TUTTI
Ķepu-ķepā
DzīvniekuSOS
Kāmis
Meklēšana
Sākums » 2011 » Marts » 7 » Gājputni lielākā skaitā atgriezīsies marta beigās
11:00 PM
Gājputni lielākā skaitā atgriezīsies marta beigās
Lai gan atsevišķi gājputni Latvijā novēroti jau februāra pēdējās dienās, lielākā skaitā tie atgriezīsies tikai marta beigās, aģentūrai BNS pastāstīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) pārstāvis Mārcis Tīrums.

Saskaņā ar portāla "latvijasputni.lv” datiem 25.februārī Grobiņas apkārtnē novēroti divi meža baloži, bet 1.martā Kuldīgas novadā manīti trīs Ziemeļu gulbji.

Tomēr Tīrums uzsvēra, ka putnu migrācija vēl nav sākusies un pirmie gājputnu novērojumi ir drīzāk ārkārtas, iespējams, netāli ziemotāji.

"Lai gan cilvēku prātos pavasaris kuru katru brīdi sāksies, vismaz pagaidām dabā nekas par to neliecina,” viņš norādīja, "no putnu viedokļa raugoties, pavasaris šogad nemaz nebūs tik agrs.”


Lai gan, piemēram, 2007. un 2008.gadā liela daļa gājputnu sugu tika novērotas jau februārī, pašlaik lielāko Latvijas teritoriju vēl klāj stabila sniega sega, upes un ezeri joprojām aizsaluši, kas kavē gājputnu atlidošanu.

"Gājputnus lielākā skaitā mēs ieraudzīsim brīdī, kad nokusīs sniegs no laukiem un ezeri atbrīvosies no ledus,” sacīja Tīrums.

Visticamāk, tuvākajās dienās varētu novērot pirmos lauku cīruļus, zosis, pa kādai dzērvei, zivju gārnim un ķīvītei - to secība gan būs atkarīga no novērošanas vietas un vērotāja pieredzes.

"Vismaz pēc tuvākās laika prognozes viss liecina, ka lielākā skaitā putni parādīsies marta vidū marta beigās, jo agrās gājputnu sugas ir ļoti atkarīgas no laikapstākļiem ligzdošanas un atpūtas vietās,” sprieda eksperts.


LOB un Latvijas Dabas fonda portāls "dabasdati.lv" informē, ka Latvijā pamazām sāk atgriezties arī vislielākajā skaitā sastopamie dienas plēsīgie putni - peļu klijāni, kuru lielais vairākums pārziemo centrālajā un dienvidrietumu Eiropā. Tie, tāpat kā mājas strazdi un lauku cīruļi, ir tā saucamie tuvie migranti, kas pārziemo tepat Eiropā un Latvijā pārrodas visagrāk. Tālie migranti, kas pārziemo Āfrikā, Latvijā atgriezīsies vēlāk, piemēram, baltais stārķis - marta beigās vai aprīlī, svīres - pat maijā.

Arī šopavasar iedzīvotāji ir aicināti ziņot par novērotajiem gājputniem, izmantojot portālu "dabasdati.lv”, kurā ziņot par pilnīgi visiem gājputnu novērojumiem, un "latvijasputni.lv”, kur uzsvars tiek likts tieši uz pirmajiem gājputnu novērojumiem un retāku sugu novērojumiem. Iedzīvotāji, kas nelieto modernos saziņas līdzekļus, savus novērojumus var sūtīt pa pastu Latvijas Ornitoloģijas biedrībai.


Avots: TVNET

Skatījumu skaits: 899 | Pievienoja: dzivnieki | Reitings: 0.0/0 |
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Ieeja
Lietotājs:
Parole:
Izklaide
Horoskopi
Bezmaksas SMS
šī diena vēsturē
Vārda dienas
Spēles
Radio
Online TV
Online spēles
Aptauja
Vai mājaslapā vajadzetu būt rakstitam kas šodien svin vārda dienas?

Rezultāti
Arhīvs
Visas atbildes: 88
Apmeklēt forumu
Nedēļas anekdote
zaķitis iejiet žurnālu veikalā un jautā:jums playboy ir?? pārdevēja:ir! zaķītis,a kaukas krutāks ir?? pārdevēja:ir! trushu audzēšanas rokasgrāmata!!
Draugi
Latvijas Reitingi
Statistika
kopā aktīvi 1
viesi 1
lietotāji 0


www.BANNERI.lvon-line.lv Top Site Statistika - TopSite.lv